МАЈ 2024

Learn Solitaire Terminology and Become Familiar with the Game Lingo!

Научите терминологију Солитаире-а и упознајте се са језиком игре

Водич за важан додатак појмовнику када играте већину пасијанса

Написао: Elizabeth Miller | Последње ажурирање: 16 November 2023 | Проверда чињеница од: Robert Moore

ПРОВЕРЕНИ СТРУЧЊАК ПРОВЕРЕНИ СТРУЧЊАК
Елизабетина вештина у пасијансу, развијена током три деценије играња и напорног учења, издигла је као иновативни и високо поштовани стручњак, којем верују како ентузијасти тако и почетници. О Elizabeth Miller

Игра Солитаире је постала омиљена забава кроз генерације и једна је од најпопуларнијих карташких игара на целом свету. Његове различите верзије, као што су Клондике, Спидер, Цубе и још много тога, освојиле су срца широм света.

Хвала технолошком гиганту Мицрософт што је проширио базу обожаватеља Солитаире-а тако што га је интегрисао у свој ОС и објавио Мицрософт Солитаире. Без обзира на културну позадину, године или пол, игре Солитаире одјекују свима због јединствене игре са картама.

Ова конкретна игра која је првобитно названа Клондике Солитаире такође је категорисана као игра логичког памћења. Имао је значајан утицај на светску поп културу, обележену појавом у књижевности, филмовима и музици.

Иако је пасијанс једноставан за разумевање и играње, разумевање његових битних аспеката несумњиво побољшава ваше искуство играња.

Једна од јединствених особина играња карташке игре је да ова врста игре, такође позната као игра стрпљења, заправо користи вашем логичком размишљању. Посетите наш блог да бисте сазнали више о томе како и да ли је Солитаире добар за ваш мозак.

Солитаире Линго и основни појмови

Термини и фразе које се користе у играма стрпљења на основу правила Солитаире

Термини и фразе које се користе у играма стрпљења на основу правила Солитаире

Специфичан скуп заједничких карактеристика је доследно присутан у игрицама Солитаире, што поједностављује криву учења када се приступа новим верзијама.

Да бисте потпуно уживали у Солитаиреу, разумевање његовог специфичног жаргона је од виталног значаја. Једном када схватите жаргон пасијанса, кретање кроз више варијанти игре постаје лакше.

Хајде да испитамо неке важне термине који ће вам помоћи да постанете стручњак за Солитаире:

Доступан

Израз се односи на карте када играте Солитаире које се могу легално пребацивати са једног снопа на други. Можете преместити ове изложене картице, под условом да постоји одговарајућа локација за њихово померање. У већини игара, на почетку ћете моћи да померите само највишу карту из гомиле.

Низ у карташким играма Солитаире

Овај термин је синоним за седам колона карата које су подељене на почетку игре Солитаире, које се такође називају табела. Ово је такође оно што већина људи назива маневарски простор, на који је фокусиран највећи део игре. Многе друге игре користе овај принцип, па се термин заједнички назива низ или табела.

Аце Пилес

Ово су четири хрпе карата, које се започињу са асовима на дну чим постану доступне. Карте идентичне боје им се играју у низу, кулминирајући са Краљевима на врху. Победа је ваша ако се све 52 карте одиграју на одговарајуће гомиле, познате и као темељни стекови.

Плетење у игрицама Солитаире

Такође позната као мердевине, ова техника укључује ограничавање одела на једну колону што је више могуће. На пример, пикови се стављају у једну колону, а трепавице у другу - сличан приступ је усвојен за две црвене боје.

Блокирани израз приликом играња карата

Стање немогућности да направи даље потезе у игри се назива блокирањем или заглављивањем.

Боттом Цард

Најнижа карта је најниже рангирана карта лицем нагоре у колони. Разумевање терминологије 'Онли Тхе Топ Цард' ће вам помоћи да боље разумете употребу овде.

Буилд

Овај термин представља уређени низ карата у гомили.

Зграда

Изградња је процес додавања картице на гомилу. Надоградња значи играње свих карата у растућем редоследу, а надоградња значи играње карата у опадајућем редоследу. Изградња може да прати одело, боју или алтернативне боје, али неке игре се повећавају и спуштају без обзира на одело или боју.

Колона

Колона се односи на вертикалну гомилу карата које се преклапају.

Прилагођена правила

Када постављате игру на {СИТЕНАМЕ}, можете да бирате између различитих правила и подешавања тежине, као што су Солитаире Турн Тхрее, Ундо Офф, Ограничено играње, Брзо, Опуштено, Лако, Стручно и Режим за обуку.

шпил (појмовник пасијанса)

У Клондике Солитаиреу, шпил означава комплетан сет од 52 традиционално француске карте за играње, при чему се сваки од 13 рангова појављује једном по боји.

Двоструко (прилагођено правило)

Ово правило вам омогућава да играте са дупло већим картама - два сета од 52 карте.

Еастхавен (прилагођено правило)

Ово правило мења игру у варијанту Еастхавен, која се може сматрати сродником Клондике Солитаире-а. Измене се односе на поставку игре и правила табеле, залиха и кеца.

Лако (прилагођено правило)

Омогућавање овог правила Солитаире вам омогућава да све преостале карте поставите на празне гомиле табеле. У класичним Клондике Солитаире играма, само Краљеви могу бити смештени тамо.

Брзо (прилагођено правило)

Ово правило смањује стандардно време за решавање игре у једној рунди. Многе игре у Тхе Апп и Плаи Сторе-у користе ово подешавање да смање време играња и дају више реклама између рунди.

темељ (шипови)

У овом делу стола налазе се четири темељна шипа. Почињу празни, са циљем игре да изграде сваку гомилу темеља у боји од аса до краља.

слободне ћелије (Наполеон)

Варијација пасијанса која се, за разлику од многих пасијанса, увек може добити ако се игра савршено. Ова забавна и опуштајућа игра добила је име по четири слободне ћелије у горњем левом углу екрана игре које се могу користити за привремено складиштење картица. Имајте на уму да можете ставити само једну картицу у слободну ћелију.

Рука

Рука укључује серију карата које се деле од залиха до отпада. Број карата у руци може бити једна, две или три, у зависности од правила која се поштују.

Хидден Цард

Скривена карта (у табели) је она на којој се може видети само полеђина картице, а можете је открити померањем карата изнад ње.

Низ

Редослед означава распоред карата у одређеном редоследу. Низ у боји се односи на низ карата у којем су све карте за играње исте боје. Постоји још једна врста низа где морате да распоредите карте у низу наизменичним редоследом боја. Друге врсте секвенци о којима би требало да знате су опадајућа секвенца и узлазна секвенца, које су потпуне супротности једна другој.

Мердевине

Погледајте "Плетење".

Лаиоут

Почетни распоред карата на табели.

Ограничено играње (прилагођено правило)

Ово правило вам омогућава да прођете кроз шпил ограничен број пута.

Муггинс

Ово је ситуација у којој играч треба да запамти да захтева своје право да дода карту на гомилу темеља или табелу.

Паковање

Синоним за шпил карата.

Опуштено (прилагођено правило)

Ово прилагођено правило вам омогућава да пролазите кроз шпил што је чешће могуће.

Резерва

То је место на табели где су одређене карте одвојене и могу се играти директно на темеље.

Спидер Солитаире

Варијанта Солитаире-а која укључује два шпила карата, а не једну. Игра је добила име по осам темељних гомила које се морају попунити, што представља осам ногу паука. Паук пасијанс је веома популаран.

Стоцк или Стоцк Пиле

То је гомила окренутих карата из којих се нове карте могу извући у игру, а садржи само оне карте које нису подељене на табели. Укратко, карте преостале након креирања табеле се чувају на залихама. Обично можете извући само једну по једну карту из залиха. На почетку игре, ово је место одакле се деле нове карте.

Одело

Боја укључује свих тринаест карата које деле исти симбол, а постоје четири боје, наиме ромб, треф, срца и пик.

Таблеау

Ово је један од најважнијих термина пасијанса и описује централну област игре у којој се дешава највећи део радње. У многим верзијама Солитаире-а, види се седам гомила карата које формирају призор. У класичном Солитаире-у, гомила карата има једну карту лицем нагоре, а остале карте се држе лицем надоле.

Режим обуке (прилагођено правило)

Ово правило вам омогућава да боље разумете игру нудећи корисне савете током играња.

Поништи искључено (прилагођено правило)

Ово правило вам не дозвољава да повучете било који потез након што сте направили.

Гомила отпада или одбацивања

То је гомила отворених карата на које се стављају само карте из залиха и доступне су за игру. Позната је и као гомила отпада или гомила смећа. Само карта на врху гомиле отпада може се померити на табелу.

Вин Рате

Када се израчуна број добијених игара подељен са укупним бројем одиграних игара, добијате стопу победа. Једноставно речено, показује који проценат ваших карташких игара сте освојили до сада.

Иукон

Популарна варијанта пасијанса, као што је Клондике, игре са картама Јукон, укључује дељење целог шпила на почетку игре, али има мање строга правила о померању група карата у табели.

Терминологија која се користи у већини игара стрпљења

Терминологија која се користи у већини игара стрпљења

8 кључних тачака о важним условима пасијанса

Ево рашчлањења 8 кључних критичних тачака из овог чланка о терминологији Солитаире-а и начину на који се она користи у вашим играма:

  1. Лаиоут, Арраи или Таблеау: Када се у почетку бавите картицама, оне формирају распоред или образац табеле. Ово се може састојати од редова, колона или гомила карата. Иако можете видети све карте у гомили, обично можете приступити само најгорњој картици, непокривеној картици која се дели лицем нагоре. Правила одређене игре диктирају околности под којима можете померати табеле.

  2. Зграда: Чин стављања једне карте на другу у легалном потезу познат је као зграда. Шта представља легалан потез зависи од одређених правила Солитаире-а.

  3. Темељи: У играма, ове области основних картица на распореду називају се темељима за изградњу карата. Генерално, када једном ставите карте на гомилу темеља, не можете их поново померати. Циљ Солитаире-а је изградња темеља. Табела служи као привремено место за карте уређене за фондацију.

  4. Размаци или празнине: Када померите цео ред или колону, правите размак или празнину. Често можете да преместите било коју картицу(е) коју желите у ове просторе.

  5. Залиха: Неискоришћене карте из почетног распореда називају се залихама. Пролазите кроз акције да бисте напредовали у Солитаиреу.

  6. Гомила отпада: Када радите кроз залихе, картице које се не могу легално поставити у распоред иду на гомилу отпада.

  7. Поновни послови: Поновни договори се дешавају када вам понестане легалних потеза у игри Солитаире. Нека правила Солитаире-а могу дозволити поновни дил, где премешате и прерасподелите неискоришћене карте да бисте унапредили игру.

  8. Мерци: Многе игре пасијанса дозвољавају "мерци" и у суштини су варање. Омогућава вам да померите картицу за блокирање у току игре.

Закључак о важним терминима из речника пасијанса

Запамтите, игре Солитаире могу имати мале варијације правила у зависности од верзије коју сте играли. Међутим, већина игара укључује неке варијације померања карата између гомила табела, бацања карата у отпад, извлачења карата из залиха и прављења одела карата унутар темељних гомила.

Дакле, ако сте схватили терминологију пасијанса, бићете добро опремљени да преузмете било коју верзију игре! Срећно играње!

НАЗАД НА САДРЖАЈ

Често постављана питања о терминологији пасијанса

Овде су најчешћа питања о речнику и најважнијим терминима који се користе у игрицама Солитаире и стрпљења.

Који је почетни образац формиран од подељених карата у Солитаиреу познат као?

Почетни образац формиран од подељених карата у Солитаире-у је распоред, низ или табела.

На шта се подразумева 'градња' у игрицама Солитаире?

Изградња у Солитаире-у се односи на стављање једне карте на другу у потезу који се сматра легалним према правилима специфичне игре Солитаире која се игра.

Која је разлика између 'таблеау' и 'фоундатион' у Солитаире-у?

У Солитаиреу, 'таблеау' се односи на привремено место за карте које су распоређене пре него што се преселе на коначно одредиште. 'Темељ' је, с друге стране, крајње одредиште карата и ту покушавате да изградите карте у складу са правилима игре.

Који је термин за преостале неискоришћене карте из почетног распореда у Солитаиреу?

Преостале неискоришћене карте из почетног распореда у Солитаире-у се називају 'залихе'.

Како се термин „поновни договор“ користи у контексту игара Солитаире?

У Солитаире-у, 'поновни договор' се односи на радњу предузету када сте исцрпили све легалне потезе. То укључује премешавање и редистрибуцију неискоришћених карата ради даљег играња ако то дозвољавају специфична правила игре.

Шта је 'милости' у Солитаиреу?

У пасијансу, 'милости' означава дозвољену 'превару' у игри. То може укључивати померање картице за блокирање или предузимање неке друге радње како би се унапредила игра. Дозвољено је у многим верзијама Солитаире-а.