ЈУН 2024

Правила Солитера и различити начини играња игре

Савладајте правила игре пасијанса и играјте као професионалац

Како играти пасијанс - Правилник

Написао: Elizabeth Miller | Последње ажурирање: 18 јун 2023 | Проверда чињеница од: Robert Moore

ПРОВЕРЕНИ СТРУЧЊАК ПРОВЕРЕНИ СТРУЧЊАК
Елизабетина вештина у пасијансу, развијена током три деценије играња и напорног учења, издигла је као иновативни и високо поштовани стручњак, којем верују како ентузијасти тако и почетници. О Elizabeth Miller

Поздрављамо све љубитеље пасијансана Солитариеа.цом. Сада је ваш ред да сазнате више о овој прелепој игрици и постанете експерт.

Ако сте нови играч, овај детаљан водич ће објаснити специфична правила Солитаире-а на лако разумљив начин. Након што завршите са читањем, никада се нећете осећати збуњено док играте Солитаире.

Пре него што почнемо, желели бисмо да разјаснимо шта подразумевамо под речју 'Пасијанс' у овом водичу. Постоји много варијација пасијанса, попут опуштајућег пасијанса, Цанфиелда, четрдесет лопова и пирамиде, и свака од њих има различита правила. Тако да би било немогуће све их објаснити у једном водичу. Због тога ћемо се фокусирати на најпопуларнију верзију, бесплатни клондајк Солитаире на мрежи.

Правила игре пасијанса - подешавање

Почнимо са објашњењем подешавања јер морате да знате како да подесите игру Солитаире пре него што можете да је играте. Прво ћете промешати стандардни шпил док не будете задовољни. Други корак је да направите седам гомила карата за играње. Почевши са леве стране, морате осигурати да свака гомила има једну додатну карту од гомиле пре ње.

Прва гомила ће увек имати само једну карту, тако да ћете завршити тако да свака гомила има карте једнаке свом броју. Трећи корак је да окренете карте тако да све горње карте буду картице лицем нагоре. Преостале карте ће бити картице окренуте надоле.

Карте преостале након креирања гомила табеле ће се чувати у гомили залиха. Коначно, биће четири темељне гомиле на које ћете сложити све карте да бисте победили у игри.

Циљ игре је да се уверите да поштујете правила и пребаците све карте на основу.

Правила за играње пасијанса

Као што смо већ објаснили подешавање Солитаире-а, време је да разговарамо о правилима. Правила ће вам дати једноставан начин играња и премештања карата тако да на крају можете преместити све карте на темељне гомиле.

Ево правила која морате знати:

 • Док покушавате да преместите карте са залиха на таблу или између гомила табеле, карта се може ставити на другу ако следи опадајућем редоследу и припада супротној боји. На пример, можете поставити даму срца на краља пика.
 • Окренута карта испод картице лицем нагоре биће откривена након што успешно померите картицу лицем нагоре.
 • Када пренесете карте у фондацију, карте морају припадати истој боји и пратити растући редослед. Дакле, прва карта ће бити ас, а последња карта ће бити краљ исте боје.
 • Гомила за извлачење или залиха се може користити за извлачење карата ако не можете да правите потезе без њих. У класичном Солитаиреу, истовремено се извлачи само једна карта.
 • Краљ је посебна карта јер је само Краљ дозвољено да се стави у празну колону табеле.

Стратегије и савети

Сада можете играти игру Солитаире и направити неколико потеза. Међутим, не можете победити тако што ћете направити неколико потеза јер Клондајк има заиста ниску стопу успеха, а за победу је потребна права стратегија. Дозволите нам да вам дамо неколико савета који ће вас одвести ближе победи.

 • Најбољи савет је често заиста једноставан. Ако имате могућности, зашто их не размотрите пре него што се преселите? Зато би било најбоље да размислите па поново размислите пре него што направите корак.
 • Размишљање о проласку кроз акције је природно, али може бити грешка. Прво, треба да распоредите карте у табели тако да се и карте са залиха могу максимално искористити.
 • Ниједан потез не би требало да буде коначан, а карте, једном постављене на позицију, могу се померити на другу позицију ако желите да дођете до одређене карте.
 • Прављење празне гомиле ће вам омогућити да у њу поставите краља и почнете да развијате секвенцу.
 • Усредсредите се на веће колоне табеле јер имају више картица и могућности за креирање секвенци.

Напредне тактике пасијанса изван правила

Такође делимо неке напредне тактике како бисте могли да играте Солитаире на мрежи као прави мајстор игре. Почнимо.

 • Сва одела су важна, па покушајте да правите секвенце равномерно. Ако се превише фокусирате на једно одело, завршавање низа других одела може постати немогуће.
 • Ако не можете да видите краља, немојте журити да направите празну гомилу.
 • Можете одмах ставити аса на гомилу темеља јер вас ас може спречити да приступите другим картама испод њега.
 • Понекад људи померају карте јер се могу померити. Међутим, карту треба померати само ако вам може помоћи да победите у игри.
 • Покушајте да креирате секвенце са само 2 одела у табели како бисте касније лако координирали и креирали комплетне секвенце са обе.

Тхе Беаути оф Солитаире

Већина игара пасијанса вреди труда који је потребан да бисте их научили и играли. Идеално место за почетак је традиционална игра Солитаире описана у овом водичу. Ако играте неколико игрица и не постанете зависни од прелепе слагалице коју свака игра представља, бићемо заиста изненађени.

За разлику од других карташких игара, победа или губитак у потпуности су засновани на вашој стратегији и вештинама. Не морате да бринете о срећи или да се такмичите са било којим другим играчем. Међутим, можете се такмичити са својим претходним играма и видети колико сте добро прошли.

Кључне тачке у вези са правилима игре у пасијансу

Кад год играте Солитаире, не играте само карташку игру, већ игру стрпљења и свести. Морате пазити на карте на гомили отпада, табели и темељима. Није лако освојити Солитаире, али то можете учинити ако се крећете у складу са циљем Солитаире.

Распоређивање карата из целог шпила пратећи нека једноставна правила може бити прилично изазовно за већину људи. У ствари, само мали проценат игара Клондике Солитаире добијају играчи. Ипак, не би требало да губите наду, јер оно што смо овде објаснили требало би да буде довољно да пренесете све преостале карте на фондацију и победите.

НАЗАД НА САДРЖАЈ

Правила пасијанса – најчешћа питања

Пре него што почнете да играте на мрежи, одговорите на нека уобичајена питања у вези са правилима Солитаире-а о којима би требало да знате.

Која су основна правила која треба да знам пре него што играм Клондике Солитаире?

Ова игра има седам гомила у табели, а број карата ће наставити да се повећава за 1 како идемо с лева на десно. Прва гомила ће имати једну карту, друга гомила ће имати две карте, трећа гомила ће имати три карте, и тако даље. Залиха ће имати преостале карте, а четири гомиле ће бити у темељу. Карте ћете померити у основу ако следе растући редослед и припадају истој боји.

За шта се користи гомила за извлачење у Солитаиреу?

Гомила за извлачење или залиха се користи за извлачење карата ако нисте у могућности да уочите ниједан потез у табели.

Које карте се могу ставити у празну гомилу у Солитаиреу?

Не можете ставити више карата у празне гомиле, јер се само Краљ може ставити у празан простор.

Како могу да побољшам своју стратегију Солитаире?

Прочитајте наше чланке и пратите савете као што је прављење потеза у табели пре извлачења карата, комбиновање само 2 боје, разматрање алтернативних потеза пре кретања и задржавање фокуса на победи у игри.

Које су неке напредне тактике Солитаире-а које могу да користим за победу?

Неке напредне тактике одлажу стварање празне гомиле док се не открије краљ, равномерно креирање низа фокусирањем на све боје и одабиром праве боје краља на основу доступних карата.

Шта чини Солитаире тако јединственим и изузетним?

Солитаире вам пружа узбуђење откривања свих скривених карата и на крају их преместите до темеља. Може потрајати сатима за победу у игри, али ћете бити одушевљени када коначно победите. Поред тога, можете развити своје когнитивне способности и одржати свој ум активним играјући Солитаире.